Soorten CO melders
Koolmonoxide is niet direct detecteerbaar voor mensen, omdat het geen geur of kleur heeft. Daarom zijn mensen zich er vaak niet van bewust dat ze in aanraking komen met koolmonoxide, mogelijk op een gevaarlijk hoog niveau. Ondanks dat koolmonoxidemelders in de Benelux op dit moment niet wettelijk verplicht zijn, wordt de installatie daarom ook aangeraden voor zowel huishoudens als commerciële gebouwen.
Hierbij kunnen wij onderscheiden tussen vier gebruikelijke types CO-melders:
-
Draadloze CO-melders: Draadloze CO-melders werken op batterijen. Deze moeten natuurlijk regelmatig worden vervangen om te kunnen garanderen dat de melder blijft werken. Aangeraden wordt om dit om de 6 maanden te doen, echter geven de detectoren natuurlijk een melding op het moment dat de batterijen (bijna) leeg zijn. Draadloze melders zijn vooral geschikt voor gebouwen waarin bij de bedrading geen rekening is gehouden met CO melders. Dit is voor de meeste woningen van toepassing. Omdat er in de Benelux geen wettelijke verplichting is om koolmonoxidemelders te installeren, is er ook geen aanvullende wet- of regelgeving die het gebruik van draadloze CO-melders beperkt. In andere landen is dit anders: in Engeland mogen draadloze CO-melders alleen worden gebruikt in bestaande bouw. Nieuwere gebouwen moeten van bedrade opties worden voorzien.
-
Bedrade detectoren: Bedrade koolmonoxidemelders kunnen niet zomaar geïnstalleerd worden, maar vereisen speciale bedrading die u meestal alleen kunt aantreffen in nieuwere gebouwen. Bedrade CO melders zijn uitgerust met een back up batterij voor het geval dat de stroom uitvalt. Ook hier wordt aangeraden om de batterijen om de 6 of uiterlijk om de 12 maanden te vervangen.
-
Plug-in CO detectoren: Plug-in CO detectoren zijn melders die direct in een standaard stopcontact geplugd kunnen worden. Ze zijn eenvoudig en snel te installeren, en juist daarom een populaire keuze. Ook deze detectoren zijn uitgerust met back-up batterijen, die regelmatig vervangen moeten worden. Door de eenvoudige installatie zijn plug-in detectoren de meest populaire keuze voor woningen. Voor commerciële gebouwen zijn deze melders minder goed geschikt, gezien (afhankelijk van de omgeving) vaak zwaardere detectoren met een sterker detectievermogen nodig zijn.
-
Gecombineerde detectoren:Alternatief kunt u uw klant ook een gecombineerde rookdetector aanbieden. Deze 2-in-1 oplossing kan niet alleen hoge CO-niveaus detecteren, maar dient ook als rookmelder. Bij gecombineerde detectoren heeft u de keuze uit bedrade opties of melders met batterijen.